bebeğimin duyup duymadığnı anlamak için - en yeni örgü bere modelleri,2020örgü modelleri,en yeni bayan örgüleri,en yeni bebek örgüleri

bebeğimin duyup duymadığnı anlamak için

Günümüzde sık karşılaşılan problemlerden biri olan işitme kayıpları, daha bebeklik döneminde ortaya çıkabiliyor. İşitme kayıplarında erken ve doğru teşhisin önemini vurgulayan ENT Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz uzmanlarından Op. Dr. Mustafa Üzeyir anne ve babalara konuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
Bebeğinde işitme kaybı olup olmadığını tespit edebilecek ilk kişiler ebeveynlerdir. Bunun için anne ve babanın doğumdan itibaren çok dikkatli bir gözlem yapması gerekir. Annenin hamilelik sırasında yaşadığı bir takım olumsuz durumlar ya da geçirdiği hastalıklar bebekte işitme kaybı olma olasılığını artırır.

İşitme Kaybı Risk Faktörleri Nelerdir?
•Annenin hamilelik sırasında ateşli bir hastalık geçirmesi (Kızamıkçık vb.)              
•Doktor önerisi olmadan yanlış ilaç kullanması
•Hamilelik sırasında sigara ve alkol kullanımı             
•Bebeğin doğum kilosunun 1600 gramdan düşük olması
•Bebeğin doğumda sarılık geçirmesi ve kan değişimi uygulanması
•Bebeğin antibiyotik kullanmasını gerektirecek kadar ağır bir enfeksiyon geçirmesi                    
•Bebeğin yoğun bakımda 5 günden fazla kalması 
•Menenjit olması ve nörolojik bir hastalık geçirmesi

Erken bebeklik döneminde (doğumdan ilk 28 güne kadar) yukarıda sıralanan belirtilere ek olarak, ailede kalıcı veya ilerleyen işitme kayıpları varsa, bebek çevreden gelen seslere gerektiği gibi tepkiler vermiyorsa ve 3 aydan uzun süren kulak enfeksiyonu geçirmişse mutlaka işitme testi yapılmalıdır.

Bebeklerinde İşitme Kaybı Olduğu Düşünen Aileler Ne yapmalıdır?
Bu göstergelerden bir veya daha fazlasını tespit ettiyseniz bebeğinizi kulak muayenesi ve işitme testine götürmeniz gerekir. Bu herhangi bir yaşta, doğumdan hemen sonra bile yapılabilir. Bu faktörlerden hiçbirini belirlemediniz, fakat bebeğinizin normal duymadığından şüpheleniyorsanız, bebeğinizin işitmesini ölçtürün. İşitme kaybı olmasa bile testin ona bir zararı olmaz. Ne var ki çocuğunuzda işitme kaybı varsa,  geç teşhis konuşma ve lisan gelişimini etkileyebilir.

18 Yaşın altındaki birçok çocukta farklı derecelerde işitme kaybı vardır. Bebeklik dönemi işitme kayıpları ülkemizde % 50 oranında geç fark edilmektedir. Bu oran gelişmiş ülkelerde % 5’ dir.

İşitme Testinin Bebeğe Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?
Testin bebeğe hiçbir zararı ve yan etkisi yoktur. İşlem sırasında her hangi bir acı ve ağrı duymaz.

İşitme Kayıplarında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İşitme kaybı, kulak kiri veya kulakta sıvı birikmesinden kaynaklanabilir. Bu tipte geçici işitme kaybı olan bir bebeğin ilaç tedavisi veya küçük bir girişimle işitmesi düzeltilebilir. Geçici işitme kaybının tersine bazı bebeklerde kalıcı olan sinir kaynaklı sağırlık vardır. Bu durumlarda işitme cihazı uygulaması doğru bir yaklaşım olacaktır.

Eken teşhis, tedavi, erken işitme cihazı uygulaması ve özel eğitim programlarına erken başlamak,  bebeğin mevcut işitmesini en yüksek seviyeye getirmeye yardımcı olabilir. Bebeklerde 3 aylıktan itibaren işitme cihazları kullanarak ileride gelişecek sağır ve dilsizliğin önüne geçilebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar