kombi kulanırken tasrruf etme yöntemleri - en yeni örgü bere modelleri,2020örgü modelleri,en yeni bayan örgüleri,en yeni bebek örgüleri

kombi kulanırken tasrruf etme yöntemleri

Kışın bu soğuk günlerine evlerimizde sıcacık oturuyoruz. Oturuyoruz, oturuyoruz da ay sonu doğalgaz faturası gelince de gözlerimiz yuvalarından fırlıyor. Sonra başlıyor evin içinde çok yaktın, sen açtın kavgası. Oysa bunlara hiç gerek yok. Kombi kullanımında dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi sahibi olursak ay sonu da bu gerginliği yaşamayız. Kombi kullanımında tasarruf etmek istiyorsanız, kombi kullanırken başlıklı yazımızda vereceğimiz önerilere uymanızı tavsiye ederiz.



Kışın en soğuk geçtiği ocak ve şubat aylarına yaklaştığımız ve ısınma ihtiyacımızın giderek arttığı şu günlerde ısınmanın ekonomik yolları da kafamızı kurcalayan sorulardan biri haline gelmeye başladı. Doğalgazın Türkiye geneline yayılmasıyla kombi kullanımındaki artış faturaya yansıyınca tasarruf daha da önemli bir hale geldi. Alarko Carrier tarafından yaptırılan Kombi Kullanım Alışkanlıkları Araştırması, tüketicilerin kombi kullanımında yaptığı yanlışları ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Alarko Carrier Genel Müdür Yardımcısı Kemal Bıçakçı, kombilerin doğru kullanımının ve periyodik yaptırılan bakımın yüzde 15′in üzerinde tasarruf sağladığını belirtti. Kombilerin kaç derecede çalıştırılacağı, hem konfor şartları hem de enerji ekonomisi açısından önem taşıyor. Bıçakçı, Türk halkının yalnızca yüzde 28′inin kombilerini doğru ve ekonomik kullandığına dikkat çekti.
815 kişi ile görüşerek yapılan araştırmaya göre, kullanıcıların yüzde 24,9′u evdeyken ve evden çıkarken kombilerini normal ısı derecesinde açık tutuyor. Yüzde 18,7′si, kombilerini evdeyken normal ısı derecesinde tutarken, dışarı çıkarken kapatıyor. Oysa kombilerin evde iken normal ısı derecesinde çalıştırılması, evde olunmadığı zaman ise ekonomi sıcaklığına getirilmesi tavsiye ediliyor. Araştırma, Türk halkının yalnızca yüzde 28,1′inin kombilerini buna uygun, doğru ve ekonomik şekilde kullandığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 61′i gece yatarken de kombilerini aynı ısı ayarında bırakırken, yüzde 39′u kombilerinin ısı ayarlarını ekonomik seviyeye getiriyor. Ekonomik kullanım için gece yatarken de kombinin ısı ayarını düşürmek gerekiyor. Gece, kombisi tamamen kapatılan bir evin, gündüz istenilen konfor sıcaklığına gelmesi için harcanacak enerji, gece evin ekonomi sıcaklığında tutulması için harcanacak enerjiden daha çok oluyor. Tüketicilerin yüzde 24,8′inin, kombilerini, 60 santigrat ve üzerinde çalıştırdığını gösteriyor. Kombinin 60 santigrat ve üzerinde çalışması, evin yaklaşık 23-24 santigrat sıcaklıkta tutulduğu anlamına geliyor. Bu da yüzde 18-24 arasında fazla yakıt tüketildiğini ortaya koyuyor.
Bu sebeplerle , kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığını en çok 20 derece konfor sıcaklığına ayarlamalıdır. Konfor sıcaklığından sonra 1 derece iç sıcaklık artışı yüzde 5 civarında bir enerji kaybına neden olmaktadır.
Odalarda masa, sandalye ve yataklar dış duvarlardan uzak tutulmalıdır.
Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlanmalı, geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile kapatılmalıdır.
Gece-gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 nemlendirilmeli, 18 derece ısınan bir odanın nemlendirilmesi ile hissedilecek pratik konfor sıcaklığı 20 derecenin üstünde olacaktır. Nemli hava sıcaklığı daha iyi tutacak, buharlaşma azalacağından vücut daha az ısı kaybedecektir.
Radyatörlerin üstlerini ve önlerini estetik amaçla kapatılmamalı, mobilya, perde ve eşyalarla engellenmemelidir. Bu durumda ısı odaya homojen bir şekilde dağılamaz.
Radyatör ile duvar arasında boşluk bırakılmalıdır. Eğer inşaat aşamasında duvarlara yalıtım yapılmamışsa radyatör arkası yalıtımını prefabrik folyo kaplı polietilen levhalarla kolayca yapılabilir. Bu durumda ısının odaya yayılmadan önce dışarıya çıkmasını önlemiş olacaktır.
Kullanılmayan ev bölümlerinin (oda, kiler, giriş ve merdiven) radyatörleri kapatılmalıdır

Yorum Gönder

0 Yorumlar