çocuklarmızdaki konuşma gecikmesi - en yeni örgü bere modelleri,2020örgü modelleri,en yeni bayan örgüleri,en yeni bebek örgüleri

çocuklarmızdaki konuşma gecikmesi

Çocuklar doğdukları günden itibaren fiziksel, sosyal ve psikolojik bir gelişim sürecine girerler. Bu süreç içinde konuşma becerisi de paralel olarak gelişir. Eğer çocuk akranlarına göre konuşma geriliği belirtileri gösteriyor ve gelişimi geriden geliyorsa bir uzmana danışmakta fayda var. Konuşma gecikmesi tedavisi olan bir durumdur. Bu makalemizde konuşma gecikmesi nedir, belirtileri ve tedavisi nerdir, bir uzmanından ağzından öğreneceğiz..




Konuşma gecikmesine yol açan nedenlerin başlıcaları  şunlardır:
Uyaran eksikliği:Çocuklar doğdukları andan itibaren dış dünyadaki nesnelerle ve diğer insanlarla ilişki içindedirler.Bu ilişki sırasında çocuklar, görerek, duyarak, dokunarak, koklayarak birçok uyaran alırlar.Bu uyaranlardan elde ettikleri algılamaları sözel ifadeye çevirirler.Konuşma için en etkili uyaran başkalarının konuşmasını  duymaları ve bunları taklit etmeleridir.Bazı ilgisiz ailelerde veya yurtlarda yaşayan  çocuklar kendileri ile yeterince konuşulmadığından geç konuşurlar ve konuşmaları yetersiz kalır.Uzun süre televizyon karşısında reklam, klip izlemekte çocuğu dış dünyadan soyutlamakta ve konuşmalarının gecikmesine neden olmaktadır.
Çocukluk çağında başlayan depresyonlar, psikotik bozukluklar ve beyni tutan bazı organik hastalıklar.
Zeka geriliği: Çocuğun konuşması belli bir zeka düzeyine sahip olmasına bağlıdır.Bu nedenle zeka geriliği olan çocuklar yaşıtlarına göre  daha geç konuşurlar.
Yaygın gelişimsel bozukluklar(otistik bozukluklar) :yaygın gelişimsel bozukluğu olan çocuklar, çevreye ilgi duyup ilişki kurma, çevredeki bazı uyaranları alıp değerlendirme  yapamadıklarından  hiç konuşmazlar veya geç ve yetersiz konuşurlar.Ayrıca  bu bozukluğu olanların  dörtte üçünde zeka azlığının varlığı da başka bir nedendir.
Duyma sorunu:Bir çocuğun konuşabilmesi için ses uyaranlarını alması gerekir.Duymayan bir çocuk konuşmayı da öğrenemez.Yetersiz duyan çocuklar ise yaşıtlarından geç konuşurlar.
Görme  sorunu: Konuşma üzerine işitme kadar etkisi olmazsa da görmeyen veya yetersiz gören çocukların konuşmaları gecikmektedir.Çünkü görmeyen çocuklar çevrelerindeki nesneleri göremediklerinden bu nesnelerin isimlerini ve işlevlerini de diğer  çocuklar gibi algılayıp uygun seslere çevirmekte gecikmektedirler.
Bazı metabolik ve hormonal hastalıklarda  zeka gecikmesine, dolayısı ile konuşma gecikmesine neden olmaktadırlar.
Konuşma gecikmesini   tedavi etmek için öncelikle gecikmeye yol açan yukarıda belirtilen nedenleri araştırmak ve bu nedenleri ortadan kaldırmak gerekir.Organik bir neden  veya zeka geriliği tespit edilmemişse uyaran eksikliği olabileceğini düşünmek  konuşmasını hızlandırmak için çocuğa daha fazla vakit ayırmak ve kaliteli zaman geçirmek,  çocuğun yeme, içme ve uyku gibi ihtiyaçlarını karşılamak,  sevildiğini hissettirmek, çocukla sık konuşmak, masal anlatmak, ninni söylemek, oyun oynamak, yaşıtları ile oynamasını sağlamak, çocuğun sorularına anlayabileceği şekilde cevap vermek, işaretle gösterdiği şeylerin isimlerini söylemek, sık sık sosyal ortamlara sokmak, konuşmasını teşvik etmek, resimli kitaplara bakarak ona hikaye anlatmak ve anlatmasına yardımcı olmak, iki  yaşından önce televizyon izlettirmemek, iki yaşından sonra kısa sürelerle televizyon izlettirmek, uzun süre tek başına oynaması yerine  büyükler veya yaşıtları ile vakit geçirmesini sağlamak gerekir.
Bu yöntemler konuşma gecikmesinin nedeni ne olursa konuşmayı arttıran yöntemlerdir.Bu nedenle bütün konuşma gecikmelerinde uygulanmalıdır.
Dr.Mazlum Çöpür
Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı

Yorum Gönder

0 Yorumlar